• 6 Μαΐου 2024,

Όταν αυτός που χάνει φεύγοντας παίρνει μαζί του την μπάλα

 Όταν αυτός που χάνει φεύγοντας παίρνει μαζί του την μπάλα

Σε προηγούμενη ανάρτηση χρησιμοποιήσαμε μια συμβολική εικόνα του κόσμου ως ένα ποδοσφαιρικό αντικείμενο αγώνων διαμάχης.

Σήμερα συνεχίζοντας με τη μεταφορά του ονείρου να κατέχουμε ολόκληρο αυτόν τον κόσμο-μπάλα και όπου η πραγματικότητα εμποδίζει τα όνειρα, μπορούμε να κλέψουμε το ίδιο το αντικείμενο της διαμάχης. Αν δεν κερδίσω στο παιχνίδι αυτής της μπάλας, θα πάρω μαζί μου την μπάλα φεύγοντας ή θα την τρυπήσω, ώστε να μην μπορεί να την παίξει κανείς άλλος, τέλος των αγώνων.

Χθες γίναμε μάρτυρες παγκοσμίως, ίσως για πρώτη φορά από όσο θυμάμαι, σε μια σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο κουμπάρος μας, ο δικός μας ως δυτικοί, παρενόχλησε τον Κόσμο αρκετά θυμωμένος λέγοντας ότι αν αυτό το πλανητικό ίδρυμα δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια δίκη τύπου Νυρεμβέργης, εάν δεν είναι σε θέση να εκδιώξει τη Ρωσία και το ενοχλητικό βέτο της από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τότε αυτός ο ΟΗΕ αξίζει να διαλυθεί και να παραδεχτεί την αχρηστία και την ανικανότητά του, αφήνοντας το πεδίο σε κάποια νέα μορφή τάξης.

Μετά από εβδομήντα επτά χρόνια, η Συνέλευση της Ανθρωπότητας παρενοχλήθηκε και μαστιγώθηκε από έναν πρώην ουκρανό κωμικό, ο οποίος, αφού επικαλέστηκε επανειλημμένα πράξεις που θα οδηγούσαν στον Τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, αφού είχε παρενοχλήσει και επιπλήξει δυτικά κοινοβούλια μοιράζοντας μέσω Zoom ψήφους των καλών και των κακών, αφού είπε στο κοινοβούλιο των εβραίων ισραηλιτών να αποφασίσουν σε ποια πλευρά θα σταθούν στη μεγάλη τελική μάχη του Καλού ενάντια στο Κακό στην πεδιάδα του Αρμαγεδδώνα, φτάνει στο σημείο να λέει στον Κόσμο ότι πρέπει να διαλύσει αυτόν τον μοναδικό θεσμό που αντικατοπτρίζει την ολότητά του, αφού δεν καταφέρνει να αποφασίσει σε πια πλευρά θα σταθεί.

Μέχρι τα τέλη μαρτίου 2022, συνεχίζει ο pierluigi fagan, υπήρξαν 59 ενεργοί πόλεμοι διαφορετικής έντασης στον κόσμο, αλλά μόνο ο δικός του μετρά. Αυτός στη Λιβύη προκάλεσε προφανώς 15.000 απαριθμημένους θανάτους, όπως και και αυτός στην Υεμένη, ο εικοσάχρονος στο Αφγανιστάν έκανε 50.000 θύματα αμάχων, ίσως 200.000 στο Ιράκ, αυτός στη Συρία προκάλεσε περίπου 500.000 θανάτους, αλλά κανείς δεν είχε ποτέ είχε την ευκαιρία να πάει στον ΟΗΕ ώστε να παραπονεθεί γι’ αυτό.

Ο αντίστοιχος του Ζελένσκι στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο κουμπάρος μας σε αυτόν τον τομέα, ο Λάρι Φινκ, Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, έχει κυρώσει ειρηνικά αυτό που οι περισσότεροι γνώριζαν ήδη, δηλαδή το τέλος της παγκοσμιοποίησης. Το χρήμα θα μεταφερθεί στην ψηφιακή τεχνολογία και η ενεργειακή μετάβαση θα απλωθεί σε χρόνια, αν όχι δεκαετίες, ενώ επιστρέφουμε στον άνθρακα ή αναγνωρίζεται η καταλληλότητα της πυρηνικής. Οι τιμές θα αυξηθούν βίαια, αλλά πολλές παραγωγές που προηγουμένως ήταν διασκορπισμένες σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας θα επιστρέψουν εντός των συνόρων των συστημάτων του πολιτισμού. Η Ανατολική Ευρώπη, για παράδειγμα, θα μπορούσε να γίνει το καλύτερο μέρος για να επαναφερθούν οι παραγωγές που έφυγαν με σύμβαση στην Ασία, βασιζόμενες σε λίγους κανόνες και χαμηλό κόστος εργασίας. Αλλά αν κάποιος στην Αφρική ή τη Νότια Αμερική δείξει ότι είναι καλός φίλος με το νέο δυτικό σύστημα, θα μπορεί και αυτός να αξίζει κάποιας μετεγκατάστασης.

Εν τω μεταξύ, το δυτικό σύστημα ανακαλύπτει ξαφνικά ότι όλα αυτά οδηγούν στο να πρέπει να αμυνθεί από τη γύρω βαρβαρότητα και ποια καλύτερη άμυνα της επίθεσης; Εδώ είμαστε, λοιπόν, όλοι αναγκασμένοι να επανοπλιστούμε, ξαφνικά βρισκόμαστε όλοι σε πόλεμο. Όλοι τώρα μελετούν υπερηχητικούς πυραύλους, βιο-όπλα, κοσμο-όπλα, ψυχο-όπλα, πληροφορίες-όπλα και ποιος ξέρει τι άλλο.

Ο πόλεμος είναι ένας ανθρώπινος θεσμός που, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν ορισμένοι, εμφανίζεται αργά στην ιστορία μας. Τα πρώτα στοιχεία μιας ένοπλης αντιπαράθεσης που έχουμε, χρονολογούνται μόλις πριν από 13.000 χρόνια. Ελάχιστα άλλα παραδείγματα βρίσκονται μέχρι να ζεσταθεί η εδαφική ατμόσφαιρα στη Μεσοποταμία, λίγο πολύ ξεκινώντας από 6000 χρόνια πριν. Εκδηλώνεται εκεί αυτή η εδαφική πυκνότητα που, σε σχέση με το διάστημα και τους πόρους του, είναι ο λόγος για τον οποίο διεξάγουμε πολέμους ή την πρακτική βίας μεταξύ ανθρώπινων ομάδων. Δεν έχουμε σταματήσει από τότε.

Μετά την ουκρανική, στοιχηματίζω στον Βόρειο Πόλο, μιας και εκεί δεν υπάρχουν θεατές και θα μπορούμε να τα δώσουμε όλα, δίχως φειδώ. Υπάρχουν 412 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και ορυκτών αερίων, πρακτικά το 22% των παγκόσμιων αποθεμάτων, για μια συνολική αξία 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συν ουράνιο, σπάνιες γαίες, χρυσό, διαμάντια, ψευδάργυρο, νικέλιο, άνθρακα, γραφίτη, παλλάδιο, σίδηρο και οι ύπουλες διαδρομές της οδού του Μεταξιού του Σάουρον που υποστηρίζονται από τα ρωσικά ορκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λύσουν την αδύνατη εξίσωση του πώς να κρατήσουν έναν ουσιαστικό άμεσο και έμμεσο έλεγχο στον Kόσμο προκειμένου να διατηρήσουν την άνετη σχέση τους μεταξύ ενός μικρού πληθυσμού (4,5% του πλανήτη) και ενός εμφανούς πλούτου (25% του παγκόσμιου ΑΕΠ). Αυτό, ενώ το 85% του κόσμου, δηλαδή η μη Δύση, αυξάνεται σε δημογραφικά στοιχεία και πλούτο, για δεκαετίες και για τις προβλεπόμενες μελλοντικές δεκαετίες. Ο κόσμος έχει πυκνώσει πολύ τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, οπότε τι κάνουμε;

Πόλεμο φυσικά. Πρώτα, οι τάξεις του δυτικού συστήματος σφίγγονται μεταξύ τους, μετά το παγκόσμιο φόρουμ καταρρέει σε διάφορα επίπεδα (η ρήξη των λεγόμενων πολυμερών οργανισμών από τον ΟΗΕ στον ΠΟΕ θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες έως μήνες, μπορείτε να ορκιστείτε), μετά θα βρεθούμε στην απλούστερη μορφή «Civilization vs Barbarism, Πολιτισμός ενάντια στην Βαρβαρότητα», μετά θα είναι αυτό που θα είναι.

Η οικοδόμηση του μπλοκ των δημοκρατιών της αγοράς προχωρά με γοργούς ρυθμούς, αποδεικνύοντας το γεγονός ότι όλα αυτά αρχικά είχαν μελετηθεί για πολύ καιρό, μετά προετοιμάστηκαν, τώρα πραγματοποιήθηκαν με πολύ ισχυρό όραμα και πρόθεση. Κατακτημένη η Ευρώπη, τώρα το ΝΑΤΟ επανακυκλοφορεί σαν παγκόσμιο μέσο επίτευξης σκοπού. Στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στις 6 απριλίου, τέθηκε στην ημερήσια διάταξη η πιθανή ακύρωση της συμφωνίας του 1997 που έθεσε σε ισχύ το μικτό μόνιμο Συμβούλιο Νατο-Ρωσίας που απαγόρευε στη Συμμαχία να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στις δημοκρατίες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας. Σουηδία και Φινλανδία πρόκειται να σπάσουν την αναβλητικότητα για να μπουν επιχειρησιακά στη Συμμαχία, φέρνοντας την απειλή απευθείας στην Αγία Πετρούπολη. Στο τελικό έγγραφο, οι AP4 (Ασία-Ειρηνικός-4 ήτοι Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία) εμφανίζονται συγκεντρωμένες στις βόρειο ατλαντικές προθέσεις, αφού οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ήδη σχηματίσει μια άμεση στρατιωτική συμμαχία με την Αυστραλία. Η Ιαπωνία, μετά από μια μακρά προετοιμασία της κοινής γνώμης που συνεχίζεται εδώ και κάποιο χρόνο, ξεπερνά το αυτοεπιβαλλόμενο όριο για τον επανεξοπλισμό. Μετά θα είναι η ενημέρωση των Χωρών στις οποίες παραχωρείται το ατομικό όπλο. Η μακρά περίοδος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τελείωσε, οι χαμένες δυνάμεις έχουν πλέον ενσωματωθεί λειτουργικά στην κυριαρχία με αμερικανικό κέντρο και έτσι θα βρέξουν δισεκατομμύρια για τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας και της Ιαπωνίας.

Όλα αυτά ξεδιπλώνονται μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας. Παγκόσμιο χωριό, πολυπολιτισμικότητα, παγκοσμιοποίηση, ήπια δύναμη, παγκόσμια διακυβέρνηση, κοινότητα του πεπρωμένου, φροντίδα του πλανητικού κοινού φυσικού σπιτιού και μια επακόλουθη ατημέλητη συλλογή εννοιών που ακόμη πριν από ένα μήνα αποτελούσαν το δογματικό σύστημα αναφοράς κάθε καλού δυτικού με καρδιά χρυσού, φύγαμε. Τώρα το παιχνίδι γίνεται ξαφνικά σκληρό και συνεπώς ήρθε η στιγμή κατά την οποίαν οι σκληροί αρχίζουν να παίζουν. Ξεκινώντας με το να πάρουν μαζί τους την μπάλα γιατί, είτε είσαι μέλος της Σούπερ Λίγκας των δημοκρατιών της αγοράς με λευκό πετσί ή δεν παίζουμε πλέον. Πυροβολούμε.

Δεν σας αρέσει; Τέλος πάντων, είναι αναμενόμενο, τουλάχιστον στην αρχή επιτρέπεται μια μικρή σύγχυση. Αλλά θα δείτε ότι σε λίγους μήνες, μετά από ψυχο-αξιακούς βομβαρδισμούς 7/24, θα καταλήξετε να συμπαρατάσσεστε με τον Rampini. Αρκετά με αυτή την παραπονεμένη δυτική κριτική αυτοσυνείδηση, είμαστε ο Πολιτισμός ηγέτης και ένας άθλιος κόσμος ολοένα και πιο πολυάσχολος μας πολιορκεί. Όλοι λοιπόν να υπερασπιστούμε τα τείχη της πόλης, δεδομένου ότι, ως γνωστόν, η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Σε επίπεδο παγκόσμιου συστήματος, το σύνθημα τώρα είναι «Έξω η Ρωσία, κάτω η Κίνα, μέσα νέοι σύμμαχοι». Η τελική διευθέτηση των λογαριασμών προετοιμάζεται με μεγάλη βιασύνη, για έναν Νέο Αμερικανικό Αιώνα, αυτή είναι η τελευταία κλήση και η απάντηση που βλέπουμε να προετοιμάζεται υπόσχεται πυροτεχνήματα μεγάλης επίδρασης. Άλλωστε, η κοινή λογική λέει ότι «δεν υπάρχουν δύο χωρίς τρεις» και ο πρώτος αδιανόητος Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεπροβάλλει από τον ορίζοντα των γεγονότων που ποτέ δεν θα θέλαμε να δούμε.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος

Διαβάστε επίσης